Sprekers
10.15 - 10.45 Prof. dr. Hein Daanen
Prof. dr. Hein Daanen
Hoogleraar thermofysiologie
Afdeling bewegingswetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam
De invloed van opwarming van de aarde op bewegen.
De aarde warmt in rap tempo op. In Nederland lag de jaargemiddelde temperatuur in 2022 al 2,3 ± 0,6 °C hoger dan ruim een eeuw geleden. Hoge temperaturen hebben een sterk effect op ons gedrag, onze gezondheid en ons prestatie vermogen. Hoge temperaturen zorgen voor migratie van dieren en ook van mensen naar koelere regio’s. De vraag is in hoeverre mensen en dieren die niet migreren zich kunnen aanpassen aan de toenemende warmte.
Door bestanden van KNMI te combineren met sterftedata van CBS konden we aantonen dat sterfteprofielen veranderen met de opwarming van de aarde: de relatieve sterfte bij hoge temperaturen lijkt af te nemen. Bewegen in de hitte wordt in toenemende mate moeilijk omdat de warmteafgifte in problemen komt. We zien dit terug in afnemende productievolumes van bijvoorbeeld rijst met toenemende hitte. Maar ook in de sport zien we dat de prestatie in de hitte daalt: duurprestatie in het Tokio-klimaat bleek gemiddeld 26% lager te zijn dan in het Nederlandse klimaat bij onze Olympische atleten.
Door acclimatisatie aan hitte valt een deel van dit prestatieverlies te compenseren. De laatste decennia komen steeds meer publicaties uit die zich richten op de vraag bij welke thermische omstandigheden de mens redelijkerwijs niet meer kan functioneren c.q. wanneer de grenzen van de thermoregulatie worden overschreden. In de presentatie wordt ingegaan op hoe dit wordt onderzocht en wat de laatste ontwikkelingen en inzichten zijn.
CV
Hein Daanen is hoogleraar thermofysiologie met specialisatie thermofysiologie bij de afdeling bewegingswetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij heeft 26 jaar bij TNO gewerkt in diverse managementfuncties en als principal scientist. Zijn onderzoek en onderwijs richt zich vooral op presteren in extreme klimaten en het aanpassingsvermogen van de mens aan hitte en koude. Een overzicht van publicaties en gedetailleerd CV is te vinden op www.heindaanen.nl.
11.30 - 12.00 Prof. dr. Ruud Selles
Prof. dr. Ruud Selles
Hoogleraar Erasmus MC
Revalidatiegeneeskunde en Plastische, Reconstructieve & Handchirurgie
De toekomst van ‘real world’ data en data science in de revalidatie
Bewegingswetenschappers spelen een belangrijke rol in het verzamelen van klinisch relevante data in de revalidatie en het vertalen van die data in relevante informatie. Bekende voorbeelden zijn gangbeeldanalyse en inspanningstesten uitgevoerd in klinische bewegingslabs. Maar er zijn vele andere voorbeelden, zoals data uit sensorsystemen voor activiteitmoniting, revalidatierobotica voor diagnostiek of training, en virtual reality toepassingen voor gepersonaliseerde training in een veilige omgeving.
Verrassend misschien is dat er in de revalidatie relatief weinig succesvolle lange termijn toepassingen zijn van het goed vastleggen van de behandeluitkomsten. Behandeluitkomstdata zijn cruciaal voor het informeren van patiënten, en meten van kwaliteit van zorg en het doen van wetenschappelijk onderzoek met grotere datasets.
In deze presentatie zal ik ingaan op ontwikkelingen in het meten en analyseren van uitkomsten in dagelijkse klinische praktijk, ook wel ‘real world data’ genoemd. En de kansen die hier liggen voor bewegingswetenschappers met hun bredere kennis op het gebied van data verzamelen, data analyseren en resultaten terug kunnen vertalen naar wetenschappelijk onderzoek en patientenzorg. Nieuwe ontwikkelingen in data- en sensorsystemen, het integreren van data, data science, en artifical intelligence bieden nu al unieke mogelijkheden die zorg en onderzoek wezenlijk kunnen veranderen, maar die nog nauwelijks hun weg in bestaande toepassingen. Ik zal dan ook afsluiten met een aantal kansen die ik zie voor de (revalidatie)zorg van de toekomst en de rol die bewegingswetenschappers daarin kunnen spelen.
CV
Ruud Selles is hoogleraar aan het Erasmus MC in Rotterdam, werkzaam voor de afdelingen Revalidatiegeneeskunde en Plastische, Reconstructieve & Handchirurgie. Hij behaalde zijn MSc Bewegingswetenschappen in Amsterdam, zijn PhD bij de afdeling Revalidatiegeneeskunde van het Erasmus MC en deed een postdoctoraal fellowship aan het Shirley Ryan AbilityLab in Chicago, VS.
Ruud Selles bekleedt een leerstoel op het gebied van datagestuurde behandeling met een bijzondere interesse in chirurgie en revalidatie van de bovenste extremiteit. Zijn onderzoek richt zich op innovatieve benaderingen om de effectiviteit van behandelingen en de nauwkeurigheid van diagnoses te begrijpen door klinische gegevens te verzamelen en te analyseren met behulp van statistische en datawetenschappelijke technieken. Om dit te doen, ontwikkelt zijn groep 1) slimme verzamelmethoden voor real-world klinische gegevens om behandelingsresultaten te meten en prognostische markers in de dagelijkse klinische praktijk te bestuderen, 2) voert vergelijkende effectiviteitsstudies uit met real-world klinische gegevens om variabiliteit in behandelingseffect te analyseren en behandelopties te vergelijken, en 3) ontwikkelt klinische voorspellingsmodellen om verschillen in individuele reacties op behandelingen te evalueren en te voorspellen. Daarnaast is hij lid van de raad van toezicht van het Nederlands Paramedisch Instituut (NPI) en voormalig bestuurslid en voorzitter van de VvBN.
12.00 - 12.30 Dr. Raôul Oudejans
Dr. Raôul Oudejans.
Universitair Hoofddocent Bewegingswetenschappen
(VU Amsterdam) en lector Sport- en Prestatiepsychologie (Hogeschool van Amsterdam)
Presteren en trainen onder druk: impact in de praktijk
In deze presentatie gaat Raôul in op zijn werk naar trainen en presteren onder druk (samengevat onder het thema Training for Excellence) in verschillende prestatiedomeinen zoals sport, muziek, dans en politiewerk. Hierbij bespreekt hij ook zijn pogingen om impact in de praktijk te maken en wat er voor nodig is om dat te brereiken, zoals verschuivingen in manieren van samenwerken en onderzoek doen in en met de praktijk, bijvoorbeeld in Living Labs, waarbij de vraag centraal staat hoe veranderingen in de praktijk teweeg kunnen worden gebracht.
CV
Raôul Oudejans is Universitair Hoofddocent Bewegingswetenschappen (VU
Amsterdam) en lector Sport- en Prestatiepsychologie (Hogeschool van Amsterdam). Raôul is altijd gefascineerd geweest door de enorme bewegingsvaardigheid waarmee we in en met onze omgeving interacteren en de oneindige mogelijkheden die we hebben om daarin steeds beter te worden zoals in sport, muziek en dans. De laatste twintig jaar specialiseerde Raôul zich in de visuele controle van het basketbalschot en in presteren en trainen onder druk in verschillende prestatiedomeinen. De laatste jaren is Raôul bezig met het thema Training for Excellence (T4X) gericht op het implementeren van evidence-based oefenmethodes in sport, muziek, dans en andere prestatiedomeinen. Zijn werk valt ook onder het Amsterdam Institute of Sport Sciences.
13.30 - 14.00 Jurgen van Teeffelen
Jurgen van Teeffelen
freelancewetenschapsjournalist
De bijdrage van technologie aan de verbetering van sportprestaties, worden records verder verbeterd?
Nog maar drie maanden wachten en dan vinden de Olympische Spelen in Parijs plaats. Reikhalzend wordt uitgekeken naar de prestaties van ‘onze’ Femke Bol, Harrie Lavreysen en Sifan Hassan. Lukt het ze om goud te winnen? In een nieuw Olympisch record? Misschien wel in een wereldrecord?
Dat er ook in Parijs wereldrecords zullen sneuvelen, lijkt welhaast zeker. Tijdens de vorige Zomerspelen in Tokio gebeurde dat in meer dan twintig sportdisciplines. Het suggereert dat atleten nog altijd sneller, hoger en sterker worden. Aan de andere kant: bij ruim 300 Olympische nummers bleef het wereldrecord staan. Naderen we de grenzen van de sportprestatie en moeten we ons daar zorgen over maken? In hoeverre kan technologie hierbij helpen? Radicale superstappers voor Femke en Sifan, een innovatief supersonisch racemonster voor Harrie?
In zijn presentatie zal wetenschapsjournalist Jurgen van Teeffelen dieper ingaan op de versterkende werking én het spanningsveld tussen technologie en sport. Dit doet hij aan de hand van historische data en actuele ontwikkelingen vanuit de sport en de wetenschap.
CV
Jurgen van Teeffelen (1968) is freelance journalist sinds 2014. Tot die tijd werkte hij als gepromoveerd fysioloog aan universiteiten in Nederland en de Verenigde Staten. Jurgen schrijft graag over wetenschap in relatie tot sport en bewegen. Hij is co-host van de Slimmer Presteren Podcast en gastdocent bij verschillende opleidingen. In 2019 verscheen zijn boek 'Het maakbare uur; een zoektocht naar de ultieme wielerprestatie'. Ook werkte hij als wetenschapsredacteur bij het televisieprogramma Sportlab Sedoc. Voor meer informatie: www.jurgenvanteeffelen.nl
14.00 - 14.30 Dr. Saskia Baltrusch
Dr. Saskia Baltrusch
Human Factor Specialist, TNO
Lichamelijk zwaar werk: De impact van technologie op de toekomst
In onze wereld, waar technologie elke hoek van ons leven en werk raakt, blijft de verrassing hangen: waarom is zwaar lichamelijk werk nog steeds zo'n vast onderdeel van onze dagelijkse realiteit? Ondanks een arsenaal aan nieuwe technologieën die beloven ons leven makkelijker te maken, botsen we op de grenzen van deze innovaties.
Bij TNO draait alles om de mens: hoe beïnvloeden deze technologische sprongen ons echt? Wat zijn precies de voordelen die we kunnen plukken van deze nieuwe technologische helpers, en wat zijn de risico's die we niet mogen negeren? Hoe zit het met onze samenwerking met robots: wordt het een harmonieus duet of een strijd om de bovenhand? Laten we dieper ingaan op enkele voorbeelden van hoe technologie het zware lichamelijke werk probeert te verlichten, en wat de toekomst ons nog kan brengen.
CV
Dr. Saskia Baltrusch werkt als onderzoeker bij TNO op de afdeling Duurzame Productiviteit en Inzetbaarheid. Door onderzoek te doen op het gebied van nieuwe technologieën in de werkomgeving, zoals exoskeletten en cobots, streeft ze naar een verbeterde gezondheid van medewerkers. Haar huidige projecten richten zich op mens-robot interactie en het effect ervan op de arbeidskwaliteit. Verder houdt ze zich bezig met de toekoemstverkenning over het gebruik van AI om mensen met een beperking op de arbeidsmarkt te ondersteunen.
Saskia behaalde in 2015 haar Master in Bewegingswetenschappen aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Vervolgens begon ze als junior onderzoeker bij het revalidatiecentrum Heliomare. Vier jaar lang werkte ze aan haar promotieproject voor de ontwikkeling en evaluatie van een passief rompexoskelet om rugklachten te voorkomen. Haar werk resulteerde in meerdere publicaties en internationale peer-reviewed tijdschriften, evenals talrijke presentaties op nationale en internationale conferenties.
Met haar opgedane kennis in Human Factors, Biomechaniek en Ergonomie ondersteunt ze TNO om de productiviteit, gezondheid en comfort van medewerkers te verbeteren.
14.30 - 15.00 Dr. Monique Simons
Helaas is zij door persoonlijke omstandigheden verhinderd.
16.00 - 16.30 Prof. dr. Hans Savelberg
Prof. dr. Hans Savelberg
Academisch Onderwijs in Beweging,
Vakgroep voeding en bewegingswetenschappen,
Maastricht University
Moving Education Matters
Onderwijs kan over bewegen gaan, maar beweegt zelf ook. Onze inzichten in wat goed onderwijs is veranderen, net zoals onze kennis over trainingsmethoden en modellen voor motorisch leren aan voortschrijdend inzicht onderhevig zijn. Daar komt bij dat niet alleen kennis over hoe we effectief leren verandert, maar ook dat wat er te leren is, de context waarin je het geleerde kunt toepassen en de ideeën over wat er geleerd zou moeten worden niet stilstaan. Kortom onderwijs beweegt!
CV
Hans Savelberg (hans.savelberg@maastrichtuniversity.nl) is a professor in Evolving Academic Education at the department of Nutrition and Movement Sciences at Maastricht University in the Netherlands. He performs research within the domains of both human movement science (HMS) and educational sciences (ES). His research in HMS focusses on exploring the relationship between excessive daily sitting time and health outcomes and cognitive performance. His passion in the domain of ES involves assessing determinants of intrinsic motivation of students and staff, exploring innovating educational settings in accordance with these determinants, and discussing the role of universities as educational institutes. As a curriculum developer, he has been involved in various revisions and designs of bachelor and master programmes at the faculty of Health, Medicine and Life Sciences at Maastricht University. Not in the least, he is involved in actual teaching in the programmes of FHML
Symposium VvBN 2024
Registratiewebsite voor Symposium VvBN 2024Alexandra Langelaanalexandra@almarketing.nl
Alexandra Langelaanalexandra@almarketing.nlhttps://www.vvbnsymposium.nl/event2024
2024-04-19
2024-04-19
OfflineEventAttendanceMode
EventScheduled
Symposium VvBN 2024Symposium VvBN 20240.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z
Accommodatiecentrum DomstadAccommodatiecentrum DomstadKoningsbergerstraat 9 3531AJ Utrecht Nederland