Sprekers
10.10 - 10.50 dr.Paul Kuijer
dr. Paul Kuijer
Principal Investigator Betere arbeidsgerichte zorg en preventie in lichamelijk zware beroepen | Bewegingsspecialist Werk | Coördinator keuzetraject Arts & Topsport – high demand professies
Amsterdam UMC
De impact van bewegingswetenschappen in het werkveld Arbeid.
Werken is veelal gezond. Helaas kent werk ook bijwerkingen zoals door te zwaar lichamelijk werk. Deze bijwerkingen zijn niet alleen beroepsziekten zoals een tenniselleboog of artrose van de knie. Het is ook ziekteverzuim, arbeidsongeschiktheid, onvrijwillige werkloosheid en vervroegde pensionering. Bewegingswetenschappers spelen een belangrijke rol in Nederland in de preventie van deze bijwerkingen. In de voordracht geef ik een gekleurd overzicht wat we als bewegingswetenschappers in de praktijk en in de wetenschap hebben bereikt voor werkend Nederland en daarbuiten. En natuurlijk niet alleen goed nieuws, ook een enkele tip.
CV
Paul Kuijer werkt als bewegingsspecialist werk bij de afdeling Public and Occupational Health van Amsterdam UMC, inclusief het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten en de Polikliniek Mens en Arbeid. Hij doet onderzoek, geeft onderwijs en neemt deel aan multidisciplinaire consulten en werkplekbezoeken voor de polikliniek. Zijn thema is: Betere arbeidsgerichte zorg en preventie voor werkenden in lichamelijk zware beroepen. Meer informatie: Paul Kuijer’s Amsterdam UMC page en Paul Kuijer’s LinkedIn page
11.20 - 12.00 Mathieu Heijboer, MSc
Mathieu Heijboer, MSc
Hoofd Performance team
Jumbo Visma Cycling team
De toepassing van bewegingswetenschappelijke kennis in de huidige praktijk van een professionele wielerploeg
In 2022 sloot Team Jumbo Visma het jaar af als beste wielerteam op de wereldranking, met een memorabale Tour de France overwinning op zak. Zeven jaar eerder stond het team nog onderaan met een schamele 6 overwinningen en een heel beperkt budget.
Aan het einde van het 'rampjaar' 2015 is bewust gekozen om te gaan investeren in begeleiding. Alle factoren die te maken hebben met performance werden opnieuw tegen het licht gehouden. Het performance team achter de renners bestaat grotendeels uit bewegingswetenschappers en gebruikt de wetenschap als basis om keuzes te maken op het gebied van training, voeding en materiaal.
De presentatie geeft een inkijk in hoe deze processen tot stand zijn gekomen en hoe wetenschappelijke inzichten de basis vormen voor trainingsvormen, keuzes in voeding en set ups van het materiaal.
CV
Mathieu Heijboer, geboren in Dordrecht, woonachtig in Rotterdam.
Profwielrenner geweest van 2006 t/m 2008 bij Cofidis. In 2007 afgestudeerd als Gezondheidswetenschapper in Maastricht, met als studierichting Bewegingswetenschappen. Eind 2008 begonnen als trainer bij het Rabobank Development Team. Sinds 2016 Head of Performance bij Team Lotto-Jumbo, nu Team Jumbo-Visma.
12.00 - 12.40 Ilja van Holsteijn, MSc
Ilja van Holsteijn MSc
Specialist Beweegvriendelijke Omgeving en Sportinfrastructuur
Kenniscentrum Sport en Bewegen
De waarde van sport en bewegen
Veel mensen herkennen de maatschappelijke waarde van sport en bewegen, maar niet iedereen. Bovendien was de waarde vaak gebaseerd op een gevoel of anekdotisch bewijs. Een vraag die vaak bij Kenniscentrum Sport & Bewegen langskwam was: ‘Kunnen we die waarde ook omzetten in euro’s?’ Tijdens het symposium zal ik op die vraag ingaan en presenteren over het Human Capital Model, over de economische waarde van de sport en bewegen en de meest recente SROI, de Social Return on Investment, van sport en bewegen.
CV
Ilja van Holsteijn, Specialist Beweegvriendelijke Omgeving en Sportinfrastructuur bij Kenniscentrum Sport & Bewegen. Vanuit mijn rol als specialist verzamel en verspreid ik kennis over hoe je de omgeving zo inricht dat deze beweegvriendelijker wordt en over onder andere het creëren van open sportparken. Het gaat hierbij zowel om de hardware, de software als de orgware. Ik ben in Leiden afgestudeerd in sociale en organisatiepsychologie en heb een master in sports management van het Johan Cruyff Institute. Van 2007 t/m 2021 ben ik werkzaam geweest bij de Johan Cruyff Foundation als accountmanager en manager Cruyff Courts, waar ik zowel nationaal als internationaal veel projecten heb mogen begeleiden. Sinds december 2021 ben ik werkzaam voor het Kenniscentrum Sport & Bewegen.
13.40 - 14.20 prof. dr. Vivian Weerdesteyn
prof. dr. Vivian Weerdesteyn
Hoogleraar Bewegingssturing en Revalidatie
Radboudumc
De impact van bewegingswetenschappen in de Revalidatie
De intrede die hoogwaardige trainingsapparatuur in de afgelopen decennia heeft gemaakt in de Revalidatiecentra vormt wellicht het meest zichtbare bewijs van de impact van de Bewegingswetenschappen op dit werkveld. In deze presentatie zal ik mij richten op balans- en loopproblematiek na een beroerte, aangrijpingspunten voor training, en de rol die hierin is weggelegd voor revalidatietechnologie. Daarnaast wordt ingegaan op de uitdagingen die dit met zich meebrengt voor de toekomst, en op bewegingswetenschappelijk onderbouwde oplossingsrichtingen hiervoor.
CV
Vivian Weerdesteyn is als hoogleraar Bewegingssturing en Revalidatie verbonden aan het Radboudumc en aan de Sint Maartenskliniek in Nijmegen. Zij studeerde fysiotherapie (Hogeschool Arnhem-Nijmegen, 1996) en Bewegingswetenschappen (Radboud Universiteit Nijmegen, 1999). In 2005 promoveerde zij op de ontwikkeling en evaluatie van het valpreventieprogramma ‘Vallen Verleden Tijd’, wat daarna landelijk geïmplementeerd is. Haar huidige onderzoeksprogramma richt zich op balans-, loop-, en valproblematiek bij mensen met neurologische aandoeningen, in het bijzonder CVA en de ziekte van Parkinson. Dit onderzoek heeft een sterk translationeel karakter, waarbij opgedane kennis van de (patho)fysiologische mechanismen wordt vertaald naar vernieuwende diagnostiek en interventie. Vivian Weerdesteyn is bestuurlijk actief als voorzitter van de International Society for Posture and Gait Research (ISPGR) en tevens lid van het managementteam van Caretech.
14.20 - 15.00 em. prof. Willem van Mechelen
em. prof. Willem van Mechelen
VU MC
Van Lichamelijke Opvoeding naar Bewegingswetenschappen;
50 jaar persoonlijke overpeinzingen
‘Bewegen’ loopt sedert 1970 als een rode draad door mijn carrière. wat wetenschap betreft begon e.e.a. als proefpersoon in 1972 in het promotieonderzoek van A. Peter Hollander en liep via een kandidaatsassistentschap bij dezelfde Hollander en klein baantje als medewerker bij Han Kemper naar een parttime aanstelling als wetenschappelijk medewerker bij de toenmalige IFLO, uiteindelijk culminerend in een aanstelling als hoogleraar bij de faculteit der geneeskunde van VUmc. Op deze reis neem ik jullie graag mee in mijn voordracht.
CV
Willem van Mechelen (1952). Na zijn opleiding aan de Amsterdamse ALO werkte hij 9 jaar als leraar lichamelijke opvoeding. Dit combineerde hij met zijn studie geneeskunde (UvA). In 1982 deed hij artsexamen, waarna hij ging werken als bedrijfsarts/sportarts en als medewerker bij de werkgroep inspanningsfysiologie en gezondheidkunde van de VU. In 1988 volgde registratie als bedrijfsarts en in 1992 promoveerde hij op het proefschrift getiteld 'Aetiology and prevention of running injuries'. In 1993 volgde registratie als epidemioloog B.
In 1999 werd hij benoemd bij VU medisch centrum tot hoogleraar Sociale Geneeskunde in het bijzonder de bedrijfs- en sportgeneeskunde. Hij ging in 2017 met emeritaat, maar is nog 1 dag/week werkzaam voor VUmc. Daarnaast is hij vrijgevestigd ondernemer, onder meer als lid van de adviesraad van de directie SMZ van UWV.
Willen van Mechelen ontving de citation award van the American College of Sports Medicine (ACSM) en is erelid van zowel de Koninklijke Vereniging voor Leraren Lichamelijke Opvoeding (KVLO) als de Nederlandse Vereniging voor Arbeids-en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB). Van de NVAB ontving hij ook de Burgerpenning en hij is toegevoegd aan de ‘Wall of Fame’ van de Hogeschool van Amsterdam. In 2017 ontving hij van de Vrije Universiteit Brussel een eredoctoraat en in 2022 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.
15.50 - 16.30 prof. dr. Jaap Buurke & dr. Tom Buurke
prof. dr. Jaap Buurke,
Hoofdonderzoeker
Roessingh Research and Development
&
dr. Tom Buurke,
Universitair docent
UMC Groningen
Bewegingsanalyse en de impact op de revalidatie;
-Oud geleerd jong gedaan.
De invloed van de bewegingsanalyse op de revalidatie is in de afgelopen 50 jaar erg groot geweest. Daar waar 50 jaar geleden de bewegingsanalyse binnen de revalidatie nog volledig onbekend was, is er vanaf eind jaren tachtig van de vorige eeuw een gestage groei in de toepassing van bewegingsanalyse technieken te zien. Dat geldt zowel voor het wetenschappelijk onderzoek als de klinische bewegingsanalyse, waarbij bewegingsanalyse klinisch wordt ingezet als “decision support” voor het bepalen van de behandeling. Ontwikkeling in en verbetering van de meetapparatuur hebben daar zeker toe bijgedragen. Tijdens onze presentatie zullen we aan al deze aspecten aandacht besteden en zullen we beschrijven hoe het de inzichten binnen de revalidatie heeft veranderd. Daarnaast kijken we vooruit; welke technologische en wetenschappelijke ontwikkelingen kunnen ons verder helpen en hoe ziet de bewegingsanalyse er over 50 jaar uit?
CV
Tom Buurke is universitair docent bij de afdeling Bewegingswetenschappen van het Universitair Medisch Centrum Groningen en een research fellow voor het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen (FWO) bij de onderzoeksgroep Biomechanica van de Menselijke Beweging aan de KU Leuven. Hij is gespecialiseerd in het combineren van principes uit de biomechanica, neurale controle en fysiologie op het lopen van mensen. In zijn onderzoek richt hij zich op het begrijpen van loopstoornissen en het verbeteren van loopfunctie in klinische populaties door middel van neuromechanische experimenten, modellen en simulaties.
Jaap Buurke, begon zijn loopbaan als fysiotherapeut bij “Roessingh centrum voor revalidatie”. Hij promoveerde in 2005 aan de Universiteit Twente met zijn onderzoek naar het herstel van het lopen na een beroerte. Momenteel bekleedt hij de leerstoel “Technologie ondersteunde menselijke bewegingsanalyse” aan de Universiteit Twente (Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde & Informatica, groep Biomedische Signalen en Systemen) in Enschede, is hij adjunct-professor aan de North Western University Chicago (USA) en hoofdonderzoeker bij Roessingh Research and Development. Hij is actief betrokken bij diverse (inter)nationale projecten gericht op het begrijpen en verbeteren van loop- en balansstoornissen bij mensen met een neurologische aandoening.
Symposium VvBN 2023
Alexandra Langelaanalexandra@almarketing.nl
Alexandra Langelaanalexandra@almarketing.nlhttps://www.vvbnsymposium.nl/event2023
2023-04-21
2023-04-21
OfflineEventAttendanceMode
EventScheduled
Symposium VvBN 2023Symposium VvBN 20230.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z
Accommodatiecentrum DomstadAccommodatiecentrum DomstadKoningsbergerstraat 9 3531AJ Utrecht Nederland